Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ : «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»

 

Ο Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στην περιφερειακή σύσκεψη τόνισε τα παρακάτω:

«Πρώτο : Είναι θετική η πρωτοβουλία της περιφέρειας να ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν αρκεί όμως αυτό. Η Περιφέρεια πρέπει να πάρει θέση για την πλήρη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που έχει δημιουργήσει προβλήματα όπως της Κερατέας.

Δεύτερο : Δεν είναι  μόνο κριτήριο για τον σχεδιασμό το κόστος του έργου. Αν για παράδειγμα ήταν δυνατό να γίνει ΧΥΤΑ πάνω στην Ακρόπολη δωρεάν, είναι φανερό ότι δεν θα το κάναμε. Υπάρχουν δύο άλλα πολύ σοβαρά κριτήρια. Η διαφύλαξη του μοναδικού και ιστορικού περιβάλλοντος της Αττικής, που δεν αντέχει άλλη κακοποίηση τύπου Γραμματικού ή Κερατέας. Και η θέληση των πολιτών. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς για παράδειγμα,  την ομόθυμη απόφαση του λαού της Κερατέας και δεν μπορεί να προχωράει σε εφαρμογή σχεδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Τρίτο : Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε στη διαχείριση απορριμμάτων μια πολιτική «γερμανικών υποβρυχίων». Από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο Κρήτης προτείνει εναλλακτική λύση , στηριζόμενη στην ανακύκλωση, με σχέση κόστους 1 προς 5 σε σχέση με την ακολουθούμενη δεν είναι δυνατό να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτε.

Τέταρτο : Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να προχωρήσουμε σε μια κατασπατάληση πόρων σε τερατώδη έργα μέσα στις σημερινές συνθήκες υπερχρέωσης της χώρας, όταν περιορίζονται δραματικά οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα, οι κοινωνικές δαπάνες για τους εργαζόμενους.

Πέμπτο : Το επιχείρημα ότι θα χάσουμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν προχωρήσουμε στις μεγάλες εργολαβίες και τις παραχωρήσεις, δεν στέκει καθόλου. Η Ελλάδα βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες λόγω του χρέους της. Όταν αποφασίζονταν  τα έργα αυτά δεν υπήρχε ούτε Μνημόνιο ούτε Τρόικα. Αν είχαμε μια κυβέρνηση που διεκδικεί, θα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη ματαίωση του έργου, την προώθηση ήπιων επενδύσεων στη βάση της ανακύκλωσης, την απελευθέρωση έτσι πόρων για αναπτυξιακούς στόχους.

Έκτο : Λέγεται ότι το Γραμματικό και η Κερατέα θα ανακουφίσουν την Φυλή. Είναι σαφές όμως ότι ο περιορισμός  του φορτίου απορριμμάτων  στη Φυλή θα είναι πολλαπλάσιος και σε μεγαλύτερη χρονική προοπτική, με την μείωση των υπολειμμάτων με τις διαδικασίες ανάκτησης στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Έβδομο : Είναι απαράδεκτο το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική να το χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που είναι υπόλογη στον Υπουργό Εσωτερικών κι όχι στον λαό της Αττικής.  Οι αυτοδιοικητικές Περιφέρειες  της Κρήτης και της Πελοποννήσου έχουν αναλάβει από τώρα τις ευθύνες τους.

Όγδοο : Ήδη σχηματοποιούνται δύο προτάσεις. Η μία είναι η προωθούμενη από την Κυβέρνηση, που στηρίζεται σε μεγάλα έργα, απαρχαιωμένη τεχνολογία, με γιγαντιαίο εργολαβικό τζίρο. Η άλλη στηρίζεται στην ανακύκλωση, την ενεργή συμμετοχή του πολίτη, τις προωθημένες οικολογικές μεθόδους. Να αποφασίσει ο λαός της Αττικής με δημοψήφισμα.»

Αθήνα, 11/4/2011

--