Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

EΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΕ ΣΓΟΥΡΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ -Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ --Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


O Aλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον χώρο της πάνδημης συγκέντρωσης των πολιτών της Κερατέας, στο σημείο που τα ΜΑΤ έχουν κλείσει την πρόσβαση προς τον χώρο των κτημάτων όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσει τις χωματουργικές εργασίες για νέα χωματερή. 
Συνάντησε τον νέο δήμαρχο του καλλικρατικόύ δήμου κ. Λεβαντή, συνομίλησε με τους αγανακτισμένους αλλά και αποφασισμένους κατοίκους και μετέφερε την πλήρη στήριξη του Μετώπου - Ελεύθερης Αττικής στον αγώνα τους.
Ο Αλ. Αλαβάνος, αμέσως μετά έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον εκλεγμένο περιφερειάρχη κ. Σγουρό:
"Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,
Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας.
Θέλω όμως ταυτόχρονα να σας θέσω ένα σημαντικό θέμα που χρειάζεται άμεσα την παρέμβασή σας.
Με το νόμο του Καλλικράτη η περιφερειακή αρχή αναλαμβάνει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική και προίσταται του νέου συνδέσμου που αντικαθιστά τον σημερινό που ανήκει στη δημοτική αυτοδιοίκηση. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εργασίες για χώρο ταφής στην περιοχή της Κερατέας αιφνιδιαστικά και με τη συνδρομή των ΜΑΤ, τρεις μόλις βδομάδες πριν τη συγκρότηση της περιφερειακής αρχής, πέρα από την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει, αποτελεί πράξη θεσμικής υποβάθμισης και πολιτικού εξευτελισμού του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αττική.
Σας ζητώ λοιπόν να προχωρήσετε σε διάβημα προς την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ενέργεια στην Κερατέα, να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις και να εγγραφεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ημερήσια διάταξη στην ιδρυτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με εκτίμηση,
Αλέκος Αλαβάνος                                                               Αθήνα 13.12.2010





Αγαπητέ κ. Αλαβάνο,
Σε απάντηση του ηλεκτρονικού μηνύματος σας, που έλαβα στις 13 Δεκεμβρίου 2010, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:
Μετά από επαφή που είχα με την Κυβέρνηση, ενημερώθηκα ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη έναρξης των εργασιών στο ΧΥΤΥ Κερατέας εντός του έτους 2010. Το συγκεκριμένο έργο, όπως και  οι άλλοι 2 ΧΥΤΑ στην Αττική συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής. Εάν παρέρχετο το 2010 χωρίς έναρξη εργασιών στα ενταγμένα  έργα, η κοινοτική συνδρομή  θα ακυρωνόταν, και πέραν της απώλειας πόρων, η χώρα θα υποχρεούνταν να καταβάλλει από εθνικούς πόρους το σύνολο του κόστους κατασκευής ύψους 16,5 εκατομμυρίων Ευρώ, και επιπλέον,  και θα κινδύνευε με πρόστιμο λόγω μη εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού στον οποίο εντάσσονται τα παραπάνω έργα.
Αυτό τονίστηκε κατηγορηματικά άλλωστε και στην τελευταία συνάντηση των κοινοτικών αξιωματούχων με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος μόλις την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου.
Το έργο του ΧΥΤΥ Κερατέας είναι τμήμα του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, και αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ολοκλήρωση της κατασκευής του, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του σχεδιασμού και η έγκαιρη αντιμετώπισή του οξύτατου προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων Αττικής.
Σαφώς και θα αποτελέσει πρωταρχικό ζήτημα συζήτησης του νέου εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου η διαχείριση των απορριμμάτων σε χρόνο που θα καθοριστεί (καθώς η πρώτη συνεδρίαση έχει εκ του νόμου συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη που αφορά την συγκρότηση σε σώμα και την εκλογή των οργάνων της Περιφέρειας), στην κατεύθυνση  της περαιτέρω επιτάχυνσης της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού και φυσικά της βελτίωσης του σε σημεία που απαιτείται από την τεχνολογική και κοινωνική εξέλιξη αλλά όχι της ανατροπής του. Οι χρόνοι είναι αμείλικτοι και πέρα από την απειλή, και σχεδόν βεβαιότητα, των κοινοτικών προστίμων, υπάρχουν και οι εικόνες των προηγούμενων ημερών της Αθήνας με τα σκουπίδια σε σωρούς στους δρόμους, που συνηγορούν στο να δοθούν λύσεις  άμεσα.
Με εκτίμηση ,
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ