Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ





Αντιπροσωπεία του Μετώπου – Ελεύθερης Αττικής από τους Αλ. Αλαβάνο, Α. Θεοδόση, Χρ. Καραμάνο, Γ. Λάππα (πρώην Δήμαρχο Ζεφειρίου) επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ Φυλής και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΠΟΕ- ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλο, τον Πρόεδρο των εργαζομένων στη Χωματερή Γ. Χάρβα κι άλλους συνδικαλιστές. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση πάνω στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε :

«Πρώτο : Με τον Καλλικράτη την ευθύνη διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική από 1.1.2011 έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Το γεγονός ότι στις 31.12 τη νύχτα, δύο ώρες πριν τη λήξη του 2010, την ώρα του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, ο ΕΣΚΔΝΑ, που είχε δύο ώρες ακόμα ζωής, προχώρησε με παράνομο μάλιστα τρόπο, σε σύμβαση παραχώρησης για εργοστάσιο βιοξήρανσης και θερμικής επεξεργασίας από μεγάλη εργολαβική εταιρία αποτελεί ξεφτίλισμα της Περιφερειακής Αρχής Αττικής. Αυτή η απόφαση, που αποκλείει την ανακύκλωση στην πηγή, τριπλασιάζει το σημερινό κόστος και δεσμεύει τη διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να ανατραπεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24.01.2011, όπως ήδη έχουμε ζητήσει.
Δεύτερο : Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στην Τοπική
Αυτοδιοίκηση. Παρά την παραπληροφόρηση που έχει υπάρξει και σε μεγάλο βαθμό έχει περάσει στην κοινωνία, οι θέσεις τους ενάντια στη σύμβαση και για την ανακύκλωση στη πηγή, τους καθιστά μάχιμο οικολογικό παράγοντα στην Αττική, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πολίτες από τον πολλαπλασιασμό του οικονομικού βάρους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τρίτο : Το Μέτωπο  - Ελεύθερη Αττική θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφωθεί μια μεγάλη μετωπική συμπαράταξη από τους φορείς της Φυλής, της Κερατέας, του Γραμματικού, τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, κινήματα, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, επιστήμονες για την διαλογή, ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση που , όπως στις σκανδιναβικές χώρες ή τη Γερμανία, μπορούν να μειώσουν ταχύτατα τα υπολείμματα σε ποσοστό 5-10 % του σημερινού όγκου σκουπιδιών».