Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜMΑΤΩΝ




Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» διοργάνωσε την Τετάρτη 16/2 σύσκεψη – ημερίδα με θέμα : «Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων – Για μια καινοτόμα, οικονομική, οικολογική λύση με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη» με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, δημάρχων και εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων και με στόχο τη διαμόρφωση θέσεων για το συνολικό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό σκάνδαλο το σχεδιασμό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση με την ανάθεση της  διαχείρισης στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τον «εθνικό μας εργολάβο» όπως αποκάλεσαν οι ομιλητές, τον ιδιοκτήτη της αναδόχου εταιρείας  Μπόμπολα.
Ταυτόχρονα κατέληξαν σε συμπεράσματα ώστε ο αγώνας για τη διαχείριση των απορριμμάτων να διευρυνθεί σε ένα ενιαίο μέτωπο μαζί με όλες τις δυνάμεις και τα κινήματα που αντιστέκονται στο κράτος των εργολάβων σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα κινήματα των εργαζομένων.
Όλοι επίσης τόνισαν ότι υπάρχουν άμεσες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις για τα απορρίμματα, όπως:
-Η ανατροπή της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια και η ανάθεσή τους στις τοπικές κοινωνίες-καλλικρατικούς δήμους.
-Η διαχείριση και διαλογή στην πηγή με στόχο τη μηδενική ή σχεδόν μηδενική συγκέντρωση απορριμμάτων.
-Η απόρριψη των ξεπερασμένων τεχνολογιών της καύσης και η εφαρμογή των νέων μεθόδων ελάχιστου κόστους που ακολουθούνται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

«Η εξέγερση της Κερατέας μου θυμίζει την εμπειρία από τις μέρες του Πολυτεχνείου όπου η μαζική έκφραση του κινήματος ήταν η κάθοδος στο Πολυτεχνείο  των κατοίκων των Μεγάρων, που τότε αντιδρούσαν για τις απαλλοτριώσεις της γης τους για την κατασκευή αεροδρομίου.»
Το κίνημα της Κερατέας, τόνισε, είναι οργανικό στοιχείο της γενικής πάλης εναντίον της διαπλοκής του κράτους με τους μεγαλοεργολάβους,  όπως και στα διόδια.


ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, δημοτική σύμβουλος Ωρωπού, πρώην Βουλευτής

Η κυβέρνηση επιμένει στον περιφερειακό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των κονδυλίων της ΕΕ, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων και ενώ αγνοήθηκε η άποψη όλων των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός επελέγη χωρίς προδιαγραφές με την εκτίμηση ότι δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις.
Πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάργηση αυτού του σχεδιασμού που έτσι κι αλλιώς δεν είναι συμβατός με τις προδιαγραφές της ΕΕ.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα συμφέροντα.
Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πρότυπο διαχείρισης του Δήμου Ελευσίνας, που εφαρμόζει με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πρόληψη-ανακύκλωση -επαναχρησιμοποίηση- κομποστοποίηση των απορριμμάτων.
Είναι επίσης αναγκαία η άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση για τον περιορισμό των απορριμμάτων, ένα κίνημα πολιτών με δράσεις και κοινωνική ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ , Μηχανολόγος Μηχανικός

Τα νομοθετήματα για χώρο ΧΥΤΑ στην Κερατέα και Γραμματικό συνιστούν ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Η υπόθεση αυτή έχει εκθέσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, γιατί το κόστος γι αυτό το σχεδιασμό σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέρχεται στα 5δις. ευρώ, δηλαδή το 1/10 του χρέους της χώρας μας. Οικονομικό σκάνδαλο γιατί το έργο Γραμματικού-Φυλής-Κερατέας είναι προκοστολογημένο 8 φορές πάνω από το κανονικό
Ταυτόχρονα είναι και ένα οικολογικό σκάνδαλο γιατί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι «μαϊμού».
Στην Κερατέα μάχονται ενάντια σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Ο «εθνικός εργολάβος» είναι ενδεχομένως παγιδευμένος και από επιστήμονες-καθηγητές πανεπιστημίων, και από κάποιους συμβούλους του ΥΠΕΚΑ.
.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Με νομοθεσία του 1997 έγιναν χωροθετήσεις των έργων αυτών σε λάθος θέσεις με αποτέλεσμα μια εθνική τραγωδία, αφού αγνόησαν όλα τα κριτήρια χωροθέτησης -να είναι μακριά από οικισμούς, μακριά από χώρους κηρυγμένους αρχαιολογικούς ή φυσικού κάλλους, μακριά από υπόγεια ή υπέργεια ύδατα και στοές.
Στην Κρήτη ετέθησαν εκατοντάδες κριτήρια αποκλεισμού χωροθέτησης ΧΥΤΑ, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
Οι μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων που έχουν επιλεγεί στον περιφερειακό σχεδιασμό αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού.
Από τις τρεις μεθόδους διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων και διαχείρισής τους, η μέθοδος κομποστοποίησης και αερόβιας διαδικασίας κοστίζει 65ευρώ ανά τόνο, η μέθοδος καύσης 120ευρώ ανά τόνο και η μέθοδος της βιοξήρανσης και καύσης SRF η οποία έχει επιλεγεί, είναι η ακριβότερη με 240 ευρώ ανά τόνο.
Η επιλογή της μεθόδους επεξεργασίας εκτός των άλλων συνεπειών και επιπτώσεων έχει και πρόβλημα συμβατότητας με τις προδιαγραφές της ΕΕ, μια και η μέθοδος καύσης θεωρείται από την ΕΕ ως ΧΥΤΑ.
Στη Β. Ευρώπη η καύση παράγει θερμική ηλεκτρική ενέργεια με το 50% των απορριμμάτων.
Εδώ επιλέγεται η μέθοδος της βιοξήρανσης και όχι της διαλογής, πράγμα που σημαίνει μεγάλο κόστος διαχείρισης.
Η συνολική επένδυση είναι 5,7δις ευρώ μέχρι το 2020 για μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των απορριμμάτων, δηλαδή 800εκ ευρώ παραπάνω κόστος για τους πολίτες που θα μεταφραστούν σε πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών.
Με τις μονάδες καύσης RTF θα παράγονται 1εκ.τόνοι καυσίμων που κανείς δεν λέει τι θα γίνονται και πού θα πηγαίνουν.
Μήπως βαφτίζουμε την καύση ΑΠΕ και το SRF βιομάζα για να «καθαρίσουμε» από τους ελέγχους της ΕΕ, ενώ επιδοτούμαστε για την καύση σαν ΑΠΕ;
Οι κυβερνώντες πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΙΡΚΙΤΣΟΣ, εκπρόσωπος των 4 Οικολογικών Οργανώσεων   (Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS).

Ολόκληρη η Ελλάδα είναι «φιλέτο» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί κινδυνεύουν και οι ΑΠΕ αλλά και η ανακύκλωση.
Το ΥΠΕΚΑ, μέσω της έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, υπάρχει κίνδυνος να φρενάρει τα προγράμματα ανακύκλωσης και ΑΠΕ.
Τα έργα αυτά στην Αττική έχουν κόστος 1δις, ενώ σε όλη την Ελλάδα 5δις.
Η απάντηση είναι η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων, ως στόχος, και η εγκατάλειψη αυτών των φαραωνικών έργων των σύμμεικτων απορριμμάτων.
Oι ιδέες που έχουν προτείνει για τη διαχείριση οι οικολογικές οργανώσεις είναι:
-Πρόληψη, με την σταδιακή κατάργηση των προϊόντων μιας χρήσης, την επαναχρησιμοποίηση και την αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου.
-Οικιακή κομποστοποίηση
-Διαλογή στην πηγή με 4 κάδους-για χαρτί, για μέταλλα, για πλαστικό και για υπολείμματα.
-Συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης από τους δήμους, με την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή χαρτιού, ετοίμων ενδυμάτων-υφασμάτων, φαρμάκων, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.α.
-Κέντρα ανακύκλωσης μικρής κλίμακας σε όλη την Ελλάδα, στις τοπικές κοινωνίες, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εναποθέτει εκεί μόνος του τα σκουπίδια του.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν «ναι» στα κέντρα ανακύκλωσης και «όχι» στην καύση.
Οι πολίτες είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.



ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ ΝΙΚΟΣ, δικηγόρος  - μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ

Οι νομικές διαδικασίες για το ΧΥΤΑ Γραμματικού έχουν παγώσει και είναι ατελέσφορες, ενώ χρησιμοποιείται το επιχείρημα του «δημοσίου συμφέροντος».
Ο γραμματέας της περιφέρειας διέκοψε τις γεωτρήσεις που είχαμε προγραμματίσει στην περιοχή του έργου ΧΥΤΑ για γεωλογική μελέτη καταλληλότητας του υπεδάφους.
Η λύση βρίσκεται πλέον στα χέρια του λαού και όχι στους νόμους.


ΚΕΦΑΛΑΣ ΤΑΣΟΣ,  μέλος της Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Η διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τώρα δεν είχε μπει στην ατζέντα των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και κομμάτων και το ότι μπαίνει τώρα το οφείλουμε στην Κερατέα.
Δεν έχει προβληθεί επαρκώς ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ υπάρχει απουσία των πολιτών σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν στοχοποιηθεί σαν υποδοχείς ΧΥΤΑ.
Λείπει μια συνολική πλατφόρμα και για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Θα πρέπει να περάσουμε από την καταγγελία στη διεκδίκηση ενός εναλλακτικού μοντέλου.
Να τεθεί σαν άμεσος στόχος η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, να ακυρώσουμε τις σχετικές διοικητικές αποφάσεις και να δώσουμε έμφαση στη λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Είναι απαραίτητο ένα μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ποιότητα ζωής.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΥ, πρώην δήμαρχος Κερατέας

Στην Ελλάδα προβλέπονται 20 χώροι για ΧΥΤΑ
Είναι απαραίτητη η αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών μοντέλων που λειτουργούν στην Ευρώπη για τη διαχείριση των υπολειμμάτων και όχι των απορριμμάτων.
Συμφωνώ απολύτως με τις προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων.
Η Αθήνα και ο Πειραιάς θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της διαχείρισης των απορριμάτων που παράγουν.
Το σημερινό νομικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων είναι «φωτογραφικό» και τόσο πολύπλοκο ώστε να μην επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να εφαρμόσουν ένα δικό τους πρόγραμμα διαχείρισης.
Είναι απαραίτητο να συσταθεί μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας για διάλογο και εξεύρεση λύσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ, πρώην Δήμαρχος Θήβας

Δώσαμε μάχες για το ΧΥΤΑ που επρόκειτο να γίνει στο Θριάσιο. Οι αποφάσεις παίρνονταν αυθαίρετα από τα πάνω, όταν απουσίαζαν οι «δύσκολοι» δήμαρχοι.
Σήμερα πολλοί από τους ΧΥΤΑ που έχουν εγκριθεί δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.
Είναι απαραίτητο ένα μέτωπο τοπικών και άλλων φορέων για την αντιμετώπιση συνολικά του θέματος «απορρίμματα» στην Ελλάδα.


ΛΑΠΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρώην Δήμαρχος Ζεφειρίου

Σημείωσε ότι τα Λιόσια-Φυλή ήταν το «θύμα» στην υπόθεση των απορριμάτων και αποκάλυψε ότι στην περιοχή, εκτός από αυξημένους θανάτους από καρκίνο, υπάρχουν και τερατογενέσεις!
Ανέφερε ότι παρόλα αυτά, οι κοινωνίες της περιοχής μπορούν να ανασυνταχθούν για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα κινήματα των άλλων περιοχών κατά του περιφερειακού σχεδιασμού ΧΥΤΑ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΔΑΣ, τ. Πρόεδρος Εργαζομένων στη Χωματερή της Φυλής

Τώρα παίρνουν «πακέτο» και τη διαχείριση αλλά και την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Στη Φυλή οι κάτοικοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους.
Από το 2003 δεν γίνεται ανακύκλωση.
Πρέπει να μαζευτούμε όλοι γύρω από ένα κοινό τραπέζι με κοινές προτάσεις και στόχους που θα τους προβάλλουμε σαν προμετωπίδα των κοινών μας αγώνων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΓΙΟΣ, χημικός μηχανικός – περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ."

Εδώ προκύπτουν μερικά βασικά ερωτήματα:
-Γιατί η ΕΕ χρηματοδοτεί αυτά τα τερατουργήματα;
-Αρκεί ο αγώνας των κατοίκων για να επιβάλλει την εναλλακτική λύση;
Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι περιβαλλοντικό, οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό.
Η Αριστερά μέχρι τώρα περιοριζόταν σε μια «τεχνική» αντιμετώπιση του ζητήματος.
Με τον Καλλικράτη καταργείται κάθε λειτουργία του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα των ΟΤΑ.
Σε συνθήκες κρίσης όπου δοκιμάζεται το κατασκευαστικό ελληνικό κεφάλαιο, το οποίο διαπλέκεται με το πολιτικό και μηντιακό σύστημα, τα σκουπίδια είναι χρυσοφόρος πηγή κερδοσκοπίας, τόσο για το κατασκευαστικό κεφάλαιο που στρέφεται προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης αυτής της χρυσοφόρου πηγής, όσο και για τις πολυεθνικές.
Η ΕΕ. απορρίπτει την χρηματοδότηση σε όποιον δημόσιο φορέα της το ζητήσει, γιατί το θέμα εμπίπτει στους νόμους περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση, παίρνει τις χρηματοδοτήσεις μέσω των «εθνικών εργολάβων».
Η λύση είναι η υλοποίηση των έργων αυτών από τις δημοτικές υπηρεσίες. Σε ένα χρόνο, τέτοιες λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν, μέσω χρηματοδοτήσεων από τα ΠΕΠ στους δήμους.
Να απαιτήσουμε τη δέσμευση πόρων, φανερών και κρυφών, που κατ’ εκτίμηση ανέρχονται σε 1,5-2δις ευρώ.
Είναι τέλος απαραίτητο να περάσουμε σε μια άλλη κουλτούρα ζωής.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (κλείσιμο)

Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος χώρος ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των σκουπιδιών είναι μια παραγκούπολη κοντά στη Βομβάη, το Νταράμπι, με πληθυσμό 15εκ.κατοίκους.
Είναι μια κοινωνία αυτάρκης, εκτός κράτους, αυτοδύναμη και λειτουργεί αποκλειστικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών των μεγαλουπόλεων, σε άθλιες βέβαια συνθήκες.
Αυτό το λέω για να δείξω ότι το σκουπίδι είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πόρος οικονομικής αξιοποίησης στον πλανήτη.
Πιστεύω ότι χρειάζεται συντονισμός δράσης, μια συμμαχία και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται σε αυτούς τους σχεδιασμούς, πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα.
Ο μεγάλος αντίπαλος έχει όνομα και πρέπει να το λέμε. Δεν συμφωνώ με τον όρο εθνικός εργολάβος, μια και δεν υπάρχει ούτε εθνική κυβέρνηση.
Πρέπει να λέμε το όνομά του, Μπόμπολας. Είναι η ολιγαρχία του τόπου μας.
Η κυβέρνηση μας δουλεύει και δεν απαντάει, γιατί σε καιρό κρίσης κάνει τέτοιες μεγάλες δαπάνες;
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ρόλο της ΕΕ στο θέμα των χρηματοδοτήσεων και να δοθεί έμφαση στην οικονομική διάσταση του προβλήματος.
Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό πρόγραμμα για το θέμα των σκουπιδιών, το οποίο να είναι ελκτικό και να συσπειρώνει τα πολλά και διάφορα κινήματα σε έναν κοινό στόχο, να ενταχθεί το κίνημα των κατοίκων κατά των ΧΥΤΑ στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες.



-