Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ


ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
 
 
"4 χθες και 12 σήμερα μετανάστες απεργοί πείνας διακομίσθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Οι 300 της Υπατίας βρίσκονται ήδη μπροστά στις πύλες του Άδη. Νέοι συνάνθρωποί μας δεν επιτρέπεται να πληρώσουν με τη ζωή τους ούτε τα βάρβαρα καθεστώτα στις χώρες τους ούτε τις πολιτικές αναταραχές ούτε τη τη φτώχεια και την κοινωνική διάλυση που τους ανάγκασε να εκπατρισθούν στις πιο δημιουργικές ηλικίες.
 
Η κυβέρνηση, αν δεν μπορεί πολιτικά να κατανοήσει ότι και οι μετανάστες αυτοί, με την αδυναμία να συγκεντρώσουν  τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, υφίστανται με βίαιο τρόπο την κρίση στην Ελλάδα και θα έπρεπε να δικαιούνται άδειας παραμονής, ας λειτουργήσει τουλάχιστον με ανθρωπιστικά κριτήρια αποδεχόμενη το αίτημά τους. Σε αντίθετη περίπτωση η θανατική καταδίκη, που είναι απαγορευμένη στη χώρα μας, επανέρχεται από το παράθυρο.
 
Παράλληλα η κυβέρνηση οφείλει να θέσει εμφατικά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, όπως υποστηρίζει και ο ΟΗΕ, ώστε οι σημερινοί Άθλιοι να έχουν το δικαίωμα διακίνησης στην Ευρώπη, όπως οι περισσότεροι επιδιώκουν, και να σταματήσει η Ελλάδα να είναι αποθήκη δυστυχίας. Ένα τέτοιο αίτημα θα έχει την κοινή στήριξη όλων, ελλήνων και ξένων, και θα απάλλαξει την κοινωνία μας από το δηλητήριο του μίσους, του ρατσισμού και του φθόνου."
 
Αθήνα 27.2.2011

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Αλέκος Αλαβάνος: Η κυβέρνηση αισθάνεται πανικό για την πλατεία Συντάγματος»

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ
Αλέκος Αλαβάνος: Η κυβέρνηση αισθάνεται πανικό για την πλατεία Συντάγματος»


«Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα έκανε το συμπέρασμα οριστικό.

Η ανά τρίμηνο οργάνωση από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ μιας τελετουργικής πορείας είναι λιτανεία που διευκολύνει αντί να κάμψει την κυβέρνηση. Ούτε καν για την τιμή των όπλων.

Οι επιμέρους συνδικαλιστικοί αγώνες, δύσκολοι και ηρωικοί, που παύουν όμως μόλις ψηφισθεί ο σχετικός νόμος αφήνουν εκ των πραγμάτων το κίνημα χωρίς συνέχεια.

Το αίτημα που μπορεί να πολιτικοποίησει, να ενοποιήσει, να βαθύνει τους αγώνες είναι: Να πέσει τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Και απαιτεί τις κατάλληλες μορφές πάλης.

Η 23η Φλεβάρη έδειξε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται πανικό στο ενδεχόμενο παραμονής του λαού στην πλατεία Συντάγματος.

Αισθάνεται πανικό για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από νεολαιίστικες και συνοικιακές ομάδες στο διαδίκτυο.

Για αυτό η στρατηγική της έντασης, αξιοποιώντας ακόμη και νεοφασιστικές ομάδες που από τον Άγιο Παντελεήμονα μετακόμισαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Για αυτό και οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί με χημικά ειρηνικών διαδηλωτών μόλις προσέγγιζαν την πλατεία Συντάγματος.

Παρά τις δύσπνοιες, τις αλλεργίες, τις κακουχίες χιλιάδες και για ώρες έμειναν εκεί.

Ο κόσμος του Μέτωπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με το σύνθημα «Δαδηλώνουμε – Παραμένουμε στο Σύνταγμα» έδωσε με πάθος και αισιοδοξία το παρόν. Μαζί με αγωνιστές από πολλές αριστερές οργανώσεις, φοιτητές, μέλη των ΕΛΜΕ και της ΔΟΕ, εργατικά σωματεία.

Εδώ ξαναγεννιέται η ενότητα και η συντροφικότητα των αριστερών. Εδώ γεννιέται η μετωπική δράση.

Ξέρουμε πια τι πρέπει να γίνει.

Ξέρουμε ότι ο τρόμος και η βία  είναι το τελευταίο όπλο μιας αποδομημένης πολιτικά και ηθικά κυβέρνησης. Η μαχητική, πλατειά, ειρηνική κινητοποίηση το ανίκητο όπλο του λαού.

Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Η σημερινή εμπειρία και η συντροφική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα δείχνει ότι η μεγάλη στιγμή, η μεγάλη στροφή μπορεί να είναι και εφικτή και κοντά».

Αθήνα 23.2.2010

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ : ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»


ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ :
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»


«Οι εξελίξεις στις χώρες του Νότου της Μεσογείου δείχνουν τον δρόμο για τις χώρες του Βορρά της,

Κανένα καθεστώς, ακόμα κι αν πρόκειται για χούντα όπως στην Τυνησία,

Καμία κυβέρνηση, ακόμα κι αν είναι στην εξουσία δεκαετίες όπως στην Αίγυπτο,

Καμία πολιτική, ακόμα κι αν πρόκειται για την ιμπεριαλιστική πολιτική μιας συμμαχικής ζώνης αραβικών κυβερνήσεων προς το Ισραήλ,

Καμία αγορά, ακόμα κι αν πρόκειται για την αγορά πετρελαίου:

Δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην εξέγερση ενός ενωμένου λαού.

Καταρρέουν σα χάρτινος πύργος.

Σα χάρτινος πύργος κι εδώ, στη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να καταρρεύσουν :

Το καθεστώς του Συμφώνου Σταθερότητας, ακόμη κι αν έχει πίσω του όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι κυβερνήσεις  χωρών που ξεριζώνεται το Κοινωνικό Κράτος, ακόμα κι αν έχουν τη στήριξη μεγάλων δυνάμεων όπως η Γερμανία ή η Γαλλία.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα κι αν μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να υπερκεράσει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Η αγορά των τοκογλυφικών κεφαλαίων, ακόμα κι αν κυριαρχούν σήμερα  σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οργή ενός λαού χωρίς παρόν, μιας χώρας χωρίς αξιοπρέπεια, μιας νεολαίας χωρίς μέλλον έχει φθάσει στο χείλος του ποτηριού. Ξεχειλίζει.

Η Ελλάδα έχει κι αυτή νεολαία. Με το δικαίωμα στις σπουδές, στην εργασία, στη ζωή, στην ελπίδα.

Η απεργία στις 23 Φλεβάρη είναι μεγάλη μέρα.

Ένα ποτάμι θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα.

Δεν θα επιτρέψει σε μια υπόλογη και υποταγμένη κυβέρνηση, τοποτηρητή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τελματωμένη μέσα στα ψεύδη και τα αδιέξοδα, να αντιμετωπίσει ένα ενωμένο λαό με την πρόκληση και την υποκίνηση της βίας.

Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει μαθήματα από τις αιγυπτιακές εξελίξεις. Η βία ήταν το τελευταίο κόλπο της κυβέρνησης Μουμπάρακ. Η μαχητική, σταθερή, επίμονη στην ειρηνική κινητοποίηση υπήρξε το ανίκητο όπλο της λαϊκής εξέγερσης.

Πλησιάζει η στιγμή.

Το Κάιρο έχει την πλατεία Ταχρίρ. Η Αθήνα έχει την πλατεία Συντάγματος.

Διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα. Μένουμε στο Σύνταγμα.»

Να φύγει αμέσως η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Αθήνα, 22/2/2011

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΝΕΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

 ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


Ο άνεμος της λαϊκής εξέγερσης σαρώνει τον αραβικό κόσμο! Μετά  την Τυνησία και την Αίγυπτο οι λαϊκές εξεγέρσεις έχουν απλωθεί σε Λιβυή, Μπαχρέην, Υεμένη, Ιράν αλλά και Μαρόκο, Τσιμπουτί. Τα δικτατορικά καθεστώτα που επί δεκαετίες κυβερνούν με αυταρχικό τρόπο τους αραβικούς λαούς δέχονται σήμερα την πίεση των εξεγέρσεων και την αντιμετωπίζουν με απροκάλυπτη και ωμή βία. 
Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πρώτα απ' όλα οι ΗΠΑ που όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, στις περισσότερες απ' αυτές τις χώρες, μέσω αυτών των καθεστώτων, επιχειρούν σήμερα με πιο ευέλικτη τακτική, όπως στην περίπτωση της Αιγύπτου, να διατηρήσουν τον έλεγχο και στις διάδοχες καταστάσεις.
Όμως οι εξεγέρσεις του λαού αφυπνίζουν τις συνειδήσεις και βάζουν την σφραγίδα τους στις ιστορικές εξελίξεις μετέχοντας ως καθοριστικός και ανεξάρτητος παράγοντας στην διαμόρφωση του μελλοντικού κόσμου.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΤΕ - ΑΒ



«Με την πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ προς την Alpha Bank η κυβέρνηση προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία και να μειώσει κατακόρυφα την όποια δημόσια συμμετοχή,  άρα και επιρροή, παραμένει στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ στο νέο σχήμα  οι  άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα μειωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα.

Είναι δεδομένο επίσης ότι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο είναι οι εργαζόμενοι των δυο τραπεζών. Πίσω από τέτοιες ενέργειες κρύβονται μαζικές απολύσεις  προσωπικού, σύμφωνα και με τη λογική της τρόικα. Είναι ενδεικτικό ότι στην ανακοίνωση της ΕΤΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο προσωπικό.

Επίσης είναι χαρακτηριστική η στάση της διοίκησης της  Αlpha Βank που ενώ είναι οφθαλμοφανές ότι μια τέτοια συμφωνία την ωφελεί με υπερτίμημα 18,5%   αρνείται προς το παρόν να συναινέσει και αναμένει νέα πρόταση για  να έχει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος  της δημοσίας περιουσίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Καταστροφικές προτάσεις σαν αυτή της ΕΤΕ είτε καταλήξει σε συμφωνία είτε όχι, λειτουργούν από την μια ως οδηγός για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη δηλώνουν τις ακραία νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της σημερινής κυβέρνησης
.
Η λύση βρίσκεται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η δημιουργία ενός μεγάλου εθνικού – κρατικού τραπεζικού φορέα, με πρώτο βήμα τη συνένωση Εθνικής, Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο δημόσιος έλεγχος και η εθνικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜMΑΤΩΝ




Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» διοργάνωσε την Τετάρτη 16/2 σύσκεψη – ημερίδα με θέμα : «Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων – Για μια καινοτόμα, οικονομική, οικολογική λύση με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη» με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, δημάρχων και εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων και με στόχο τη διαμόρφωση θέσεων για το συνολικό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό σκάνδαλο το σχεδιασμό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση με την ανάθεση της  διαχείρισης στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τον «εθνικό μας εργολάβο» όπως αποκάλεσαν οι ομιλητές, τον ιδιοκτήτη της αναδόχου εταιρείας  Μπόμπολα.
Ταυτόχρονα κατέληξαν σε συμπεράσματα ώστε ο αγώνας για τη διαχείριση των απορριμμάτων να διευρυνθεί σε ένα ενιαίο μέτωπο μαζί με όλες τις δυνάμεις και τα κινήματα που αντιστέκονται στο κράτος των εργολάβων σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα κινήματα των εργαζομένων.
Όλοι επίσης τόνισαν ότι υπάρχουν άμεσες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις για τα απορρίμματα, όπως:
-Η ανατροπή της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια και η ανάθεσή τους στις τοπικές κοινωνίες-καλλικρατικούς δήμους.
-Η διαχείριση και διαλογή στην πηγή με στόχο τη μηδενική ή σχεδόν μηδενική συγκέντρωση απορριμμάτων.
-Η απόρριψη των ξεπερασμένων τεχνολογιών της καύσης και η εφαρμογή των νέων μεθόδων ελάχιστου κόστους που ακολουθούνται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

«Η εξέγερση της Κερατέας μου θυμίζει την εμπειρία από τις μέρες του Πολυτεχνείου όπου η μαζική έκφραση του κινήματος ήταν η κάθοδος στο Πολυτεχνείο  των κατοίκων των Μεγάρων, που τότε αντιδρούσαν για τις απαλλοτριώσεις της γης τους για την κατασκευή αεροδρομίου.»
Το κίνημα της Κερατέας, τόνισε, είναι οργανικό στοιχείο της γενικής πάλης εναντίον της διαπλοκής του κράτους με τους μεγαλοεργολάβους,  όπως και στα διόδια.


ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, δημοτική σύμβουλος Ωρωπού, πρώην Βουλευτής

Η κυβέρνηση επιμένει στον περιφερειακό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των κονδυλίων της ΕΕ, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων και ενώ αγνοήθηκε η άποψη όλων των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός επελέγη χωρίς προδιαγραφές με την εκτίμηση ότι δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις.
Πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάργηση αυτού του σχεδιασμού που έτσι κι αλλιώς δεν είναι συμβατός με τις προδιαγραφές της ΕΕ.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα συμφέροντα.
Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πρότυπο διαχείρισης του Δήμου Ελευσίνας, που εφαρμόζει με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πρόληψη-ανακύκλωση -επαναχρησιμοποίηση- κομποστοποίηση των απορριμμάτων.
Είναι επίσης αναγκαία η άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση για τον περιορισμό των απορριμμάτων, ένα κίνημα πολιτών με δράσεις και κοινωνική ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ , Μηχανολόγος Μηχανικός

Τα νομοθετήματα για χώρο ΧΥΤΑ στην Κερατέα και Γραμματικό συνιστούν ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Η υπόθεση αυτή έχει εκθέσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, γιατί το κόστος γι αυτό το σχεδιασμό σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέρχεται στα 5δις. ευρώ, δηλαδή το 1/10 του χρέους της χώρας μας. Οικονομικό σκάνδαλο γιατί το έργο Γραμματικού-Φυλής-Κερατέας είναι προκοστολογημένο 8 φορές πάνω από το κανονικό
Ταυτόχρονα είναι και ένα οικολογικό σκάνδαλο γιατί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι «μαϊμού».
Στην Κερατέα μάχονται ενάντια σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Ο «εθνικός εργολάβος» είναι ενδεχομένως παγιδευμένος και από επιστήμονες-καθηγητές πανεπιστημίων, και από κάποιους συμβούλους του ΥΠΕΚΑ.
.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Με νομοθεσία του 1997 έγιναν χωροθετήσεις των έργων αυτών σε λάθος θέσεις με αποτέλεσμα μια εθνική τραγωδία, αφού αγνόησαν όλα τα κριτήρια χωροθέτησης -να είναι μακριά από οικισμούς, μακριά από χώρους κηρυγμένους αρχαιολογικούς ή φυσικού κάλλους, μακριά από υπόγεια ή υπέργεια ύδατα και στοές.
Στην Κρήτη ετέθησαν εκατοντάδες κριτήρια αποκλεισμού χωροθέτησης ΧΥΤΑ, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
Οι μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων που έχουν επιλεγεί στον περιφερειακό σχεδιασμό αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού.
Από τις τρεις μεθόδους διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων και διαχείρισής τους, η μέθοδος κομποστοποίησης και αερόβιας διαδικασίας κοστίζει 65ευρώ ανά τόνο, η μέθοδος καύσης 120ευρώ ανά τόνο και η μέθοδος της βιοξήρανσης και καύσης SRF η οποία έχει επιλεγεί, είναι η ακριβότερη με 240 ευρώ ανά τόνο.
Η επιλογή της μεθόδους επεξεργασίας εκτός των άλλων συνεπειών και επιπτώσεων έχει και πρόβλημα συμβατότητας με τις προδιαγραφές της ΕΕ, μια και η μέθοδος καύσης θεωρείται από την ΕΕ ως ΧΥΤΑ.
Στη Β. Ευρώπη η καύση παράγει θερμική ηλεκτρική ενέργεια με το 50% των απορριμμάτων.
Εδώ επιλέγεται η μέθοδος της βιοξήρανσης και όχι της διαλογής, πράγμα που σημαίνει μεγάλο κόστος διαχείρισης.
Η συνολική επένδυση είναι 5,7δις ευρώ μέχρι το 2020 για μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των απορριμμάτων, δηλαδή 800εκ ευρώ παραπάνω κόστος για τους πολίτες που θα μεταφραστούν σε πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών.
Με τις μονάδες καύσης RTF θα παράγονται 1εκ.τόνοι καυσίμων που κανείς δεν λέει τι θα γίνονται και πού θα πηγαίνουν.
Μήπως βαφτίζουμε την καύση ΑΠΕ και το SRF βιομάζα για να «καθαρίσουμε» από τους ελέγχους της ΕΕ, ενώ επιδοτούμαστε για την καύση σαν ΑΠΕ;
Οι κυβερνώντες πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΙΡΚΙΤΣΟΣ, εκπρόσωπος των 4 Οικολογικών Οργανώσεων   (Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS).

Ολόκληρη η Ελλάδα είναι «φιλέτο» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί κινδυνεύουν και οι ΑΠΕ αλλά και η ανακύκλωση.
Το ΥΠΕΚΑ, μέσω της έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, υπάρχει κίνδυνος να φρενάρει τα προγράμματα ανακύκλωσης και ΑΠΕ.
Τα έργα αυτά στην Αττική έχουν κόστος 1δις, ενώ σε όλη την Ελλάδα 5δις.
Η απάντηση είναι η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων, ως στόχος, και η εγκατάλειψη αυτών των φαραωνικών έργων των σύμμεικτων απορριμμάτων.
Oι ιδέες που έχουν προτείνει για τη διαχείριση οι οικολογικές οργανώσεις είναι:
-Πρόληψη, με την σταδιακή κατάργηση των προϊόντων μιας χρήσης, την επαναχρησιμοποίηση και την αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου.
-Οικιακή κομποστοποίηση
-Διαλογή στην πηγή με 4 κάδους-για χαρτί, για μέταλλα, για πλαστικό και για υπολείμματα.
-Συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης από τους δήμους, με την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή χαρτιού, ετοίμων ενδυμάτων-υφασμάτων, φαρμάκων, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.α.
-Κέντρα ανακύκλωσης μικρής κλίμακας σε όλη την Ελλάδα, στις τοπικές κοινωνίες, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εναποθέτει εκεί μόνος του τα σκουπίδια του.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν «ναι» στα κέντρα ανακύκλωσης και «όχι» στην καύση.
Οι πολίτες είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.



ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ ΝΙΚΟΣ, δικηγόρος  - μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ

Οι νομικές διαδικασίες για το ΧΥΤΑ Γραμματικού έχουν παγώσει και είναι ατελέσφορες, ενώ χρησιμοποιείται το επιχείρημα του «δημοσίου συμφέροντος».
Ο γραμματέας της περιφέρειας διέκοψε τις γεωτρήσεις που είχαμε προγραμματίσει στην περιοχή του έργου ΧΥΤΑ για γεωλογική μελέτη καταλληλότητας του υπεδάφους.
Η λύση βρίσκεται πλέον στα χέρια του λαού και όχι στους νόμους.


ΚΕΦΑΛΑΣ ΤΑΣΟΣ,  μέλος της Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Η διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τώρα δεν είχε μπει στην ατζέντα των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και κομμάτων και το ότι μπαίνει τώρα το οφείλουμε στην Κερατέα.
Δεν έχει προβληθεί επαρκώς ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ υπάρχει απουσία των πολιτών σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν στοχοποιηθεί σαν υποδοχείς ΧΥΤΑ.
Λείπει μια συνολική πλατφόρμα και για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Θα πρέπει να περάσουμε από την καταγγελία στη διεκδίκηση ενός εναλλακτικού μοντέλου.
Να τεθεί σαν άμεσος στόχος η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, να ακυρώσουμε τις σχετικές διοικητικές αποφάσεις και να δώσουμε έμφαση στη λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Είναι απαραίτητο ένα μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ποιότητα ζωής.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΥ, πρώην δήμαρχος Κερατέας

Στην Ελλάδα προβλέπονται 20 χώροι για ΧΥΤΑ
Είναι απαραίτητη η αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών μοντέλων που λειτουργούν στην Ευρώπη για τη διαχείριση των υπολειμμάτων και όχι των απορριμμάτων.
Συμφωνώ απολύτως με τις προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων.
Η Αθήνα και ο Πειραιάς θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της διαχείρισης των απορριμάτων που παράγουν.
Το σημερινό νομικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων είναι «φωτογραφικό» και τόσο πολύπλοκο ώστε να μην επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να εφαρμόσουν ένα δικό τους πρόγραμμα διαχείρισης.
Είναι απαραίτητο να συσταθεί μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας για διάλογο και εξεύρεση λύσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ, πρώην Δήμαρχος Θήβας

Δώσαμε μάχες για το ΧΥΤΑ που επρόκειτο να γίνει στο Θριάσιο. Οι αποφάσεις παίρνονταν αυθαίρετα από τα πάνω, όταν απουσίαζαν οι «δύσκολοι» δήμαρχοι.
Σήμερα πολλοί από τους ΧΥΤΑ που έχουν εγκριθεί δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.
Είναι απαραίτητο ένα μέτωπο τοπικών και άλλων φορέων για την αντιμετώπιση συνολικά του θέματος «απορρίμματα» στην Ελλάδα.


ΛΑΠΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρώην Δήμαρχος Ζεφειρίου

Σημείωσε ότι τα Λιόσια-Φυλή ήταν το «θύμα» στην υπόθεση των απορριμάτων και αποκάλυψε ότι στην περιοχή, εκτός από αυξημένους θανάτους από καρκίνο, υπάρχουν και τερατογενέσεις!
Ανέφερε ότι παρόλα αυτά, οι κοινωνίες της περιοχής μπορούν να ανασυνταχθούν για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα κινήματα των άλλων περιοχών κατά του περιφερειακού σχεδιασμού ΧΥΤΑ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΔΑΣ, τ. Πρόεδρος Εργαζομένων στη Χωματερή της Φυλής

Τώρα παίρνουν «πακέτο» και τη διαχείριση αλλά και την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Στη Φυλή οι κάτοικοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους.
Από το 2003 δεν γίνεται ανακύκλωση.
Πρέπει να μαζευτούμε όλοι γύρω από ένα κοινό τραπέζι με κοινές προτάσεις και στόχους που θα τους προβάλλουμε σαν προμετωπίδα των κοινών μας αγώνων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΓΙΟΣ, χημικός μηχανικός – περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ."

Εδώ προκύπτουν μερικά βασικά ερωτήματα:
-Γιατί η ΕΕ χρηματοδοτεί αυτά τα τερατουργήματα;
-Αρκεί ο αγώνας των κατοίκων για να επιβάλλει την εναλλακτική λύση;
Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι περιβαλλοντικό, οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό.
Η Αριστερά μέχρι τώρα περιοριζόταν σε μια «τεχνική» αντιμετώπιση του ζητήματος.
Με τον Καλλικράτη καταργείται κάθε λειτουργία του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα των ΟΤΑ.
Σε συνθήκες κρίσης όπου δοκιμάζεται το κατασκευαστικό ελληνικό κεφάλαιο, το οποίο διαπλέκεται με το πολιτικό και μηντιακό σύστημα, τα σκουπίδια είναι χρυσοφόρος πηγή κερδοσκοπίας, τόσο για το κατασκευαστικό κεφάλαιο που στρέφεται προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης αυτής της χρυσοφόρου πηγής, όσο και για τις πολυεθνικές.
Η ΕΕ. απορρίπτει την χρηματοδότηση σε όποιον δημόσιο φορέα της το ζητήσει, γιατί το θέμα εμπίπτει στους νόμους περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση, παίρνει τις χρηματοδοτήσεις μέσω των «εθνικών εργολάβων».
Η λύση είναι η υλοποίηση των έργων αυτών από τις δημοτικές υπηρεσίες. Σε ένα χρόνο, τέτοιες λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν, μέσω χρηματοδοτήσεων από τα ΠΕΠ στους δήμους.
Να απαιτήσουμε τη δέσμευση πόρων, φανερών και κρυφών, που κατ’ εκτίμηση ανέρχονται σε 1,5-2δις ευρώ.
Είναι τέλος απαραίτητο να περάσουμε σε μια άλλη κουλτούρα ζωής.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (κλείσιμο)

Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος χώρος ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των σκουπιδιών είναι μια παραγκούπολη κοντά στη Βομβάη, το Νταράμπι, με πληθυσμό 15εκ.κατοίκους.
Είναι μια κοινωνία αυτάρκης, εκτός κράτους, αυτοδύναμη και λειτουργεί αποκλειστικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών των μεγαλουπόλεων, σε άθλιες βέβαια συνθήκες.
Αυτό το λέω για να δείξω ότι το σκουπίδι είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πόρος οικονομικής αξιοποίησης στον πλανήτη.
Πιστεύω ότι χρειάζεται συντονισμός δράσης, μια συμμαχία και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται σε αυτούς τους σχεδιασμούς, πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα.
Ο μεγάλος αντίπαλος έχει όνομα και πρέπει να το λέμε. Δεν συμφωνώ με τον όρο εθνικός εργολάβος, μια και δεν υπάρχει ούτε εθνική κυβέρνηση.
Πρέπει να λέμε το όνομά του, Μπόμπολας. Είναι η ολιγαρχία του τόπου μας.
Η κυβέρνηση μας δουλεύει και δεν απαντάει, γιατί σε καιρό κρίσης κάνει τέτοιες μεγάλες δαπάνες;
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ρόλο της ΕΕ στο θέμα των χρηματοδοτήσεων και να δοθεί έμφαση στην οικονομική διάσταση του προβλήματος.
Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό πρόγραμμα για το θέμα των σκουπιδιών, το οποίο να είναι ελκτικό και να συσπειρώνει τα πολλά και διάφορα κινήματα σε έναν κοινό στόχο, να ενταχθεί το κίνημα των κατοίκων κατά των ΧΥΤΑ στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες.



-           


















Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Δήλωση Αλέκου Αλαβάνου για το ΣΥΡΙΖΑ




«Οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη στο βαθμό που δεν περιοριστούν σε οργανωτικές διευθετήσεις, αλλά κινούνται στην προοπτική της μετωπικής λογικής των πιο πλατειών  δυνάμεων, που αντιστρατεύονται την πολιτική της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου.  Στηρίζονται στη δημοκρατική συμμετοχή των μελών. Και  εντάσσονται στην ευρύτερη συνάντηση όλης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή κινείται το κείμενο θέσεων του Μετώπου που δώσαμε για συζήτηση στη δημοσιότητα.»


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΝΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΕΝΝΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
 
1.ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  είναι πλέον σαφές. Ήδη στο  επίκεντρο των συζητήσεων στα  ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. 
Για τον μόνο που τίποτε δεν έχει αλλάξει είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία εμμένει με πάθος στις δεδομένες λύσεις της τρόικα.  
Η κυβέρνηση  έχει συνδεθεί τελικά με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα και έχει υποταχθεί πλήρως στα πιο ακραία στοιχεία του καπιταλισμού των αγορών και των τραπεζών. (με τις πιο επιθετικές στρατηγικές του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού κατεστημένου.) Επιμένει στην Ελλάδα «πειραματόζωο» που πρώτη αυτή (στις πιο σκληρές επιλογές προκειμένου να δημιουργήσει το νέο «ελληνικό θαύμα». Η Ελλάδα πρώτη) καταφέρνει να διαλύσει πλήρως το όποιο κοινωνικό κράτος και να αποτελεί πλανητικό πρότυπο (ολυμπιακών διαστάσεων) για τις πιο επιθετικές στρατηγικές του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού κατεστημένου. 
Αυτό το διάστημα παρακολουθούμε διεργασίες για το ευρωομόλογο, την αγορά μέρους του χρέους από την δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία, τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο κόστος μιας αναδιοργάνωσης, τη διαγραφή κάποιου μέρους του χρέους. Αν όλα αυτά γίνονταν στη βάση μιας πλήρους ανατροπής στις ευρωπαϊκές πολιτικές της αναγνώρισης των ευρωπαϊκών ευθυνών για το χάσμα κέντρου – περιφέρειας και για την αρνητική επίδραση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στα δημόσια οικονομικά χωρών όπως η Ελλάδα, στη βάση της αλληλεγγύης και χωρίς δεσμεύσεις  και όρους επιβολής μιας μόνιμης πολιτικής λιτότητας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευκολύνουν  την κατάσταση. 
Οι κινήσεις αυτές γίνονται με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση της λειτουργίας των αγορών, αποσκοπούν στην επ’ αόριστον επιβολή των πολιτικών του Συμφώνου Σταθερότητας, την προώθηση ενός ακόμη Συμφώνου, αυτού της Ανταγωνιστικότητας, με απαίτηση μάλιστα συνταγματικής κατοχύρωσής του και κεντρικό στοιχείο  όχι απλώς την μεγάλη επιδείνωση στις σχέσεις της εργασίας με το κεφάλαιο, αλλά την ανάδειξη ενός νέου κοινωνικού μοντέλου του ευρωπαϊκού καπιταλισμού με πλήρη εξάλειψη του κράτους πρόνοιας. Είναι κατηγορηματικά αποδοκιμαστέες, απορριπτέες και καταδικαστέες. 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η αριστερά κι ακόμη περισσότερο μια πλατειά μετωπική λαϊκή συμπαράταξη, χρειάζεται να προβάλλει, με διλημματικό τρόπο, απέναντι στις επιλογές του δικομματισμού, το δικό της πρόγραμμα στήριξης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, δίκαιο, ριζοσπαστικό και υλοποιήσιμο. Κεντρικοί αρμοί μπορεί να είναι : 
  • Η διαγραφή μεγάλου  μέρους του χρέους στα πλαίσια μιας αναδιαπραγμάτευσής του.
  • Η δημιουργία ενός μεγάλου εθνικού – κρατικού τραπεζικού φορέα. Ο δημόσιος έλεγχος και η εθνικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
  • Η κατάλυση του υπάρχοντος κρατικό – κομματικού τομέα της διαφθοράς. Η χρησιμοποίηση ενός νέου πραγματικού δημόσιου – κοινωνικού, συλλογικού, διαφανούς, ελεγχόμενου – ως κινητήρα για μια πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  • Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους και όλων των Δημόσιων Οικονομικών ώστε να προσδιορισθεί το μη αποδεκτό τμήμα του χρέους.
  • Η δημιουργία ενός Κοινωνικού Κράτους, ως δικαιώματος του κόσμου της εργασίας και ως βασικού εργαλείου για την αποκατάσταση της ζήτησης, για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
  • Η προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών  - εσόδων και δαπανών – στις παραπάνω προτεραιότητες με διακριτά στοιχεία την μεγάλη μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς, την φορολογία του μεγάλου πλούτου, την απαγόρευση της ανώνυμης επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω offshore εταιριών. Την ουσιαστική φορολόγηση των χρηματιστηριακών και τραπεζικών συναλλαγών καθώς και της επιχειρηματικής εκκλησιαστικής δραστηριότητας.
  • Η αναγέννηση των δημοκρατικών θεσμών που έχουν ποδοπατηθεί από τις υπαγορεύσεις της τρόικα.
  • Η κοινωνική συμμετοχή στον έλεγχο και τον σχεδιασμό της οικονομίας, η συγκρότηση θεσμών και οργάνων λαϊκού και εργατικού ελέγχου.
  • Η συμμετοχή στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας συνεργασίας όχι με όρους καταναγκασμού, όπως σήμερα αλλά με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ισότητας, αλληλοσεβασμού.
  • ΟΙ διεθνείς συμμαχίες και πολιτικές τομές, αναγκαίες σε ένα πλαίσιο πολλαπλών και αντιφατικών γεωστρατηγικών αναδιατάξεων, όπως οι αυταρχικές μεταλλάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενίσχυση της ισχύος των ανεξέλεγκτων τοκογλυφικών αγορών, η άνοδος νέων κέντρων δύναμης στην Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, οι εξεγέρσεις στον μεσογειακό χώρο.
 

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011









ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ

 Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» διοργανώνει σύσκεψη – ημερίδα την  Τετάρτη 16/2, στις 16.30  στα γραφεία της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Συγγρού 15-17, 6ος όροφος) με θέμα : «Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων – Για μια καινοτόμα, οικονομική, οικολογική λύση με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη».

Θα συμμετέχουν οι :

-          Δαμάσκος Δημήτρης , Μηχανολόγος Μηχανικός
-         Θεοχάρη Χριστίνα, Διδάκτωρ Περιβαλλοντολόγος – Πολιτικός Μηχανικός – Επιμελήτρια της Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΤΕΕ
-          Ιατρού Σταύρος, πρώην Δήμαρχος Κερατέας
-          Κεφαλάς Τάσος,  μέλος της Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική 
-          Κιρκίτσος Φίλιππος, εκπρόσωπος των 4 Οικολογικών Οργανώσεων  (Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS)
-          Κουρκούτης Κώστας , πρώην Δήμαρχος Θήβας
-          Λάππας Γιάννης, πρώην Δήμαρχος Ζεφειρίου
-          Μπούρμπος Νίκος, δικηγόρος  - μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ
-          Οικονομόπουλος  Αλέξανδρος, καθηγητής Πανεπιστημίου
-          Στεργίου Ιωάννα, δημοτική σύμβουλος Ωρωπού, πρώην Βουλευτής
-          Χάγιος Άγγελος, χημικός μηχανικός – περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ."
-          Χάρδας Γιώργος, Πρόεδρος Εργαζομένων στη Χωματερή της Φυλής
-          Aλέκος Αλαβάνος, περιφερειακός σύμβουλος

Αθήνα, 14/2/2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ :
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ  - ΠΑΤΗΣΙΩΝ


Με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Πάρκου Κύπρου» στη Πατησίων συναντήθηκε σήμερα ο περιφερειακός σύμβουλος Αλ. Αλαβάνος. Η Ελεύθερη Αττική στηρίζει τους αγώνες της Πρωτοβουλίας για να ληφθεί άμεσα και οριστικά πολιτική απόφαση για το Πράσινο και την Παιδική Χαρά στο πνεύμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων του 1989. Δεδομένου ότι το πάρκο αποτελεί δενδροφυτευμένο άλσος, υπόκειται στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και είχε αντιταχθεί με κατηγορηματικότητα στο κόψιμο των δένδρων από την προηγούμενη δημοτική αρχή της Αθήνας. Ως θέμα λοιπόν που άπτεται και των εξουσιών της περιφέρειας, η Ελεύθερη Αττική θα υποστηρίξει ενεργά την οριστικοποίηση και αναβάθμιση του Πάρκου.



Αθήνα, 14/2/2011

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε. Ο αιγυπτιακός λαός νίκησε! Όλοι στις 23 Φλεβάρη, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

Ανακοίνωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε. Ο αιγυπτιακός λαός νίκησε!
Όλοι στις 23 Φλεβάρη, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η τελευταία προσπάθεια του Μουμπάρακ
να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία διασφαλίζοντας
έτσι τον έλεγχο του προηγούμενου καθεστώτος στις εξελίξεις.
Εκατομμύρια αιγύπτιοι  εργαζόμενοι, νεολαία, γυναίκες και άνδρες,
 πλημμύρισαν την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ,
τις πλατείες όλης της χώρας και νίκησαν!
Η άμεση – εδώ και τώρα - εκδίωξη του λαομίσητου Μουμπάρακ
περιέχει το μήνυμα ότι ο λαός επέβαλε την θέλησή του
 με τους δικούς του όρους. Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις
αυτή την λαϊκή κατάκτηση δεν μπορεί εύκολα να την ανατρέψει κανείς.
Πολλοί σπεύδουν ήδη να σχετικοποιήσουν την μεγαλειώδη
και ιστορική νίκη του αιγυπτιακού λαού μιλώντας
για τον ρόλο του στρατού, των μεγάλων δυνάμεων, των ΗΠΑ.
Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία τους
καθώς η Αίγυπτος στέλνει μήνυμα
με πολλούς αποδέκτες. Εδώ, στην γειτονιά μας στην Μεσόγειο
και σ’ όλο τον κόσμο.
Εμείς πανηγυρίζουμε, νοιώθουμε χαρά και ενθουσιασμό
στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού με αίσθημα αλληλεγγύης.
Επίσης όμως νοιώθουμε χαρά και ενθουσιασμό
γιατί επιβεβαιώνεται και ενισχύεται
 η πεποίθησή μας για τις δυνατότητες της λαϊκής κινητοποίησης
ενάντια στην αδικία, την επιβολή και τον αυταρχισμό.
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι! Καμιά Τρόικα,
κανένα διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 κανένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
καμιά κυβέρνηση που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα
της λαϊκής πλειοψηφίας και δεν σέβεται την έννοια
 της λαϊκής κυριαρχίας δεν είναι ανίκητη!
Με τέτοια διάθεση, χαράς, ενθουσιασμού
 και αποφασιστικότητας δίνουμε ραντεβού στις 23 Φλεβάρη,
 στην δικιά μας μεγάλη πλατεία,
στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
Αθήνα 11 Φλεβάρη 2011

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ:

"ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΧΡΙΡ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ"

"ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ"


"Κατανοούμε τις παγίδες, τους κινδύνους οπισθοδρόμησης, το ενδεχόμενο στρατοκρατικού πραξικοπήματος, τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού, όμως δεν μπορούμε να μη βιώνουμε με συγκίνηση τον παλμό της νεολαίας, της εργατιάς, του λαού της Αιγύπτου που δημιουργούν αυτές ακριβώς τις δραματικές στιγμές ιστορία.
Τραγουδάμε, γελάμε και κλαίμε με το πολύχρωμο πλήθος της Πλατείας Ταχρίρ, που ξαναγεννά το όνειρο της ανατροπής κι ενός καλύτερου κόσμου στη Μεσόγειο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ενωμένος ο λαός μπορεί να γονατίσει και το πιο σκληρό καθεστώς.
Ας αναπνεύσουμε αυτό τον άνεμο Ελευθερίας από το Κάιρο.
Ας σπάσουμε αυτή τη απάτη της παντοδυναμίας της Τρόικα, των Βρυξελλών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Μαξίμου, της ολιγαρχίας.
Ας πιστεύσουμε βαθιά ότι οι λαοί μπορούν να καθορίσουν την μοίρα τους.
 Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αν η πλατεία Eλευθερίας είναι στο Κάιρο, η Αθήνα έχει την πλατεία Συντάγματος.
Όλοι στις 23 Φλεβάρη στην  πλατεία  Συντάγματος"

Αθήνα 10.2.2011

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων – Για μια καινοτόμα, οικονομική, οικολογική λύση με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ



Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» διοργανώνει σύσκεψη – ημερίδα την  Τετάρτη 16/2, στις 16.30  στα γραφεία της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Συγγρού 15-17, 6ος όροφος) με θέμα : «Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων – Για μια καινοτόμα, οικονομική, οικολογική λύση με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη».

Θα συμμετέχουν οι :

-          Βασιλειάδου Νάντια , δημοσιογράφος ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
-          Δαμάσκος Δημήτρης , Μηχανολόγος Μηχανικός
-          Ιατρού Σταύρος, πρώην Δήμαρχος Κερατέας
-         Κεφαλάς Τάσος,  μέλος της Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική 
-          Κουρκούτης Κώστας , πρώην Δήμαρχος Θήβας
-          Λάππας Γιάννης, πρώην Δήμαρχος Ζεφειρίου
-          Μπούρμπος Νίκος, δικηγόρος  - μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ
-          Οικονομόπουλος  Αλέξανδρος, καθηγητής Πανεπιστημίου
-          Στεργίου Ιωάννα, δημοτική σύμβουλος Ωρωπού, πρώην Βουλευτής
-         Χάγιος Άγγελος, χημικός μηχανικός – περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ."
-          Χάρδας Γιώργος, Πρόεδρος Εργαζομένων στη Χωματερή της Φυλής
-          Aλέκος Αλαβάνος, περιφερειακός σύμβουλος



                                                Αθήνα, 10/2/2011