Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

ΕΠ'' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΑΙ  ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»
ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ TV : «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ»


Σήμερα, λίγο μετά τις έξι τα ξημερώματα, κομβόι αυτοκινήτων κατοίκων του Γραμματικού και της «Ελεύθερης Αττικής» αιφνιδίασε την αστυνομική δύναμη, που επί μήνες είχε κάνει το χώρο της χωματερής του Γραμματικού απόρθητο φρούριο απέναντι στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής, και κατέλαβε την είσοδο και τον κεντρικό χώρο του εργοταξίου. Σε αυτοκίνητα της «Ελεύθερης Αττικής» επέβαιναν, μαζί με πολλούς άλλους, ο Αλ. Αλαβάνος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Τάσος Σταυρόπουλος και το μέλος του Συντονιστικού του Μετώπου Ν. Γαλάνης. Αποτέλεσμα της κατάληψης ήταν η ματαίωση όλων ανεξαίρετα των χωματουργικών  και άλλων τεχνικών εργασιών μέσα στο χώρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εργολαβικά συνεργεία που ήρθαν να πιάσουν δουλειά απαρτίζονταν κυρίως από αφρικανούς και αλβανούς ανασφάλιστους εργάτες.

Μετά την κατάληψη, χτύπησαν οι καμπάνες των εκκλησιών στους γύρο οικισμούς και συγκεντρώθηκαν στο χώρο πάρα πολλοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες και αυτοκίνητα από το Γραμματικό, τον Βαρνάβα, τον Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη. Σε λαϊκή συνέλευση που έγινε με πρωτοβουλία του συντονιστικού των κατοίκων αποφασίσθηκε η επ΄ αόριστον συνέχιση της κατάληψης.

Ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ΤV μεταξύ άλλων δήλωσε :

« Η χωματερή του Γραμματικού αποτελεί μια οικολογική βόμβα. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να ανοίγουν καινούριοι ΧΥΤΑ, όταν στην Ευρώπη ακολουθείται η διαδικασία της ανακύκλωσης, διαλογής, ανάκτησης, κομποστοποίησης με συνέπεια σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Δανία να απομένει λιγότερο από το 5% του αρχικού όγκου απορριμάτων ως υπόλειμμα. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα, πράγμα που και καθιστά τον ΧΥΤΑ  Γραμματικού άχρηστο κα ανακουφίζει την χωματερή της Φυλής, κάνοντας εφικτή και πολύ πιο εύκολη την επιλογή εναλλακτικών λύσεων.

Παράλληλα είναι μια πολιτιστική βόμβα. Οι αρχαιότητες στο χώρο, που ανήκει στον αρχικό δήμο Ραμνούντα,  είναι σαν ένα νησί ανάμεσα σε σκουπιδόχαρτα, ορισμένους τενεκέδες κα αποφάγια.»

Σε άλλη δήλωση του σε τοπικά μέσα ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:
«Μετά την επίσκεψη στον Αγ. Παντελεήμονα, μετά το άνοιγμα των διοδίων Αφιδνών, τώρα με τη συμβολή της στη διακοπή των εργασιών στη χωματερή του Γραμματικού η «Ελεύθερη Αττική» αναδείχνει πάλι την διαφορετικότητά της από άλλους συνδυασμούς. Δεν χρησιμοποιεί «θα», αποδείχνει την αποφασιστικότητα με πράξεις και αυτό που λέει το εννοεί.»

Αθήνα, 3/11/2010