Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ



ΤΟ  ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΣΤΑ 450mgr/lt

ΟΤΑΝ  ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΕΙΝΑΙ 150-200mgr/lt


Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην προ ημερησίας διατάξεως ο εκπρόσωπος του Μετώπου – Ελεύθερη Αττική, Αλέκος Αλαβάνος έθεσε τα τέσσερα παρακάτω ζητήματα :


1.Την εκρηκτική οικολογική κατάσταση στο Θριάσιο Πεδίο. Η τιμή του εξασθενούς χρωμίου εκατοντάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε πηγάδι του Ασπρόπυργου, με νερό που χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες τροφίμων και περιβόλια αποτελεί ένα νέο σήμα κινδύνου και επιβάλλεται αμέσως διερεύνηση. Στο Θριάσιο επίσης λειτουργούν μια σειρά οικολογικές βόμβες : Η επέκταση του Διυλιστηρίου ΠΕΤΡΟΛΑ. Η παραγωγή ηλεκτρισμού 880 ΜW από την Χαλυβουργική για εξαγωγή στην Ιταλία, παρά την αποχώρηση της ΔΕΗ. Τα παλιά λατομεία Σταλιστήρη στο Μελετάνι που γίνονται χωματερή αποβλήτων. Ο εμπορευματικός σταθμός των Κινέζων  που θα πολλαπλασιάσει το συγκοινωνιακό φορτίο. Όπως και η κατασκευή της κλειστής οδού Ελευσίνας – Υλίκης.
Το  Μέτωπο – Ελεύθερη Αττική ζητάει την  άμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου στη Δυτική Αττική. Ή, αν αυτό δεν είναι άμεσα δυνατό, την άμεση επίσκεψη αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη επιτόπου για την διερεύνηση αυτών των θεμάτων.

Η αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής κ. Δήμου απαντώντας έδωσε  τις παρακάτω πληροφορίες :
  ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ : Οι δήμοι και η πρώην νομαρχία Δυτικής Αττικής ομόφωνα είναι ενάντια στην απόφαση 121678/2008 για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Χαλυβουργική. Η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας συζητείται στις 9 Μαρτίου. Το οικόπεδο δεν είναι ιδιοκτησία της Χαλυβουργικής αλλά του δημοσίου. Γειτνιάζει μάλιστα με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Ελληνική Χαλυβουργία οδηγώντας τους ρίπους στα ύψη.

ΜΕΛΕΤΑΝΙ : Σήμερα είναι πνεύμονας πρασίνου. Η περιφερειακή ενότητα Δ. Αττικής είναι αντίθετη με τη χωροθέτηση για τα επικίνδυνα απόβλητα.
ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ : Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Δυτικής Αττικής πήρε για έλεγχο δείγμα νερού από αγωγό μεγάλου μήκους εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ, που βρίσκεται σε ένα μέρος του κάτω από τους δρόμους, στο σημείο Μαύρη Ώρα. Ο έλεγχος συνεχίσθηκε με ειδικό ρομπότ της ΕΥΔΑΠ σε μεγάλος μήκος του αγωγού. Σε μικρή απόσταση υπάρχει Γαλβανιστήριο, όπου μάλιστα επί του εδάφους βρέθηκε το βαρύ μέταλλο ολικό χρώμιο. Με τις μέχρι σήμερα μετρήσεις βρέθηκαν τιμές 450 mgr/lt εξασθενές χρώμιο όταν στον Ασωπό έχει φθάσει στα 150-200 mgr/lt . Δείγματα έχουν σταλεί για νέα έρευνα στη Λιβαδειά, όπου υπάρχουν κατάλληλοι μετρητές. Θα υπάρξει σύσκεψη με το ΙΓΜΕ και το ΥΠΕΚΑ. Υπάρχει θέμα σε σχέση με μεταφορά της ρύπανσης και στη θάλασσα.

Ο Περιφερειάρχης δέχθηκε  να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στο χώρο του Θριάσιου Πεδίου.


2. Το δάσος των Ιλισίων το οποίο κινδυνεύει από αποδεκατισμό. Οι κινήσεις πολιτών παραπέμπονται από τη Δ/νση Δασών Αθηνών (κ. Αγγελόπουλος) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (κ. Λιακόπουλος) κι από εκεί πάλι στην Δ/νση Αττικής. Η εκλεγμένη Περιφέρεια Αττικής, λόγω και των γενικότερων αρμοδιοτήτων στα θέματα περιβάλλοντος θα πρέπει να ετοιμάσει άμεσα μια έκθεση για το δάσος αυτό, και να το φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


3.Την άμεση διακοπή και επανεξέταση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση απορριμμάτων, ώστε η Ημερίδα που έγινε από την Περιφέρεια, όπου ο σχεδιασμός αυτός αμφισβητήθηκε σε βάθος, να μη αποδειχθεί χωρίς νόημα.

4.Τη στήριξη  στην πρόταση του Στ. Παναγούλη  και Αγγ. Χάγιου , αλλά και άλλων  μελών που είχαν μιλήσει προηγουμένως, να βγει ψήφισμα για τους 300 απεργούς πείνας της Υπατίας, θέση που δεν δέχθηκε η παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Αθήνα, 4/3/2011