Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Δήλωση Αλ. Αλαβάνου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΜΕΤΩΠΟ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Δήλωση  Αλ. Αλαβάνου για  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
 
"Πρώτο, μέτρα όπως η μείωση του επιτοκίου των δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 1%, η  χρονική επέκταση της εξοφλησης των δανείων της από 4,5 σε 7,5 χρόνια , ακόμα κι αν δεν συνοδεύονταν από καμία προϋπόθεση, θα είχαν μηδενική σχεδόν σημασία στην οικονομία μιας χώρας που σε μακροπρόθεσμη βάση το χρέος της κινείται σε επίπεδα πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Όλα ανεξαίρετα τα μέτρα που εδώ κι ένα χρόνο λαμβάνονται από την  τρόικα έχουν υπάρξει ανίκανα να βελτιώσουν έστω και στοιχειωδώς την κατάσταση στη χώρα και να αναστείλουν την συνεχή υποβάθμιση της θέσης της. Ο πραγματικός στόχος αυτών των μέτρων είναι ένας: να ματαιώσουν και να απαγορεύσουν κάθε κίνηση της Ελλάδας προς έλεγχο και αναδιάρθρωση του διεθνούς της χρέους, καθώς και την συνεπαγόμενη απόρριψη μεγάλου μέρους του - όπως εξάλλου ήδη έχει γίνει στην πράξη στην δευτερογενή αγορά - και να προστατεύσουν τις γερμανικές και τις άλλες ευρωπαϊκές.  
Δεύτερο, η λειτουργία αυτών των μέτρων, όπως και των γενικότερων για την ποσοτική ενίσχυση των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και την ενδεχόμενη αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, "in the context of a programm with a strict conditionality", όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την υπαγόρευση δηλαδή της εσωτερικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, σημαίνει ότι η Ελλάδα τίθεται όχι σε προσωρινό μέχρι το 2013 όπως γινόταν με το μνημόνιο, αλλά σε μόνιμο καθεστώς διακυβέρνησης από τα πολιτικά όργανα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.  
Τρίτο, η δέσμευση της κυβέρνησης για πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις ευρώ αποδείχθηκε ότι εντάσσεται μέσα στους όρους του τελεσίγραφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις γελοίες και παιδιαρίστικες δικαιολογίες της κυβέρνησης να την παρουσιάσει ως οικειοθελή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει κανένα δικαίωμα πολιτικό ή ηθικό, καμία εντολή, καμία εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε τέτοιας έκτασης απαλλοτρίωση. Είναι μια κυβέρνηση που εκφυλίζεται πια σε καταχραστή της δημόσιας περιουσίας που δεν ανήκει ούτε τον κ. Παπανδρέου ούτε στον κ. Παπακωνσταντίνου.  
Η κοινωνία της  εργασίας δεν θα γίνει με την αποχή  της συνένοχη, θα αντιδράσει δυναμικά, πριν μάλιστα το νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μάρτη, που επιδιώκει να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις αυτές."   
Αθήνα 13.3.2010