Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ελεύθερη Αττική στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στην υγεία

Η Ελεύθερη Αττική, με αφορμή την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 29/9 στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης «ενάντια στα πρωτοφανή μέτρα περιστολής των κοινωνικών δαπανών και της λιτότητας που σαρώνουν την ευρωπαϊκή ήπειρο» που αποφάσισε η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ), δηλώνει την ολόψυχη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Ο αγώνας των εργαζόμενων στην υγεία είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων και του λαού για να σώσουμε το ΕΣΥ από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. 
Είναι γνωστό ότι από τους χώρες που πέρασε η αντιλαϊκή θύελλα του ΔΝΤ  διέλυσε στην κυριολεξία τα συστήματα  υγείας. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση.
Ο κ.Λοβέρδος, ο μακελάρης του ασφαλιστικού, καλείται να φέρει σε πέρας την ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ.
Τα πρώτα  δείγματα γραφής του είναι ενδεικτικά για το τι μέλλει γενέσθαι στον πολύπαθο χώρο της υγείας: αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση στο ΕΣΥ στους ανάπηρους, τους φτωχούς και τους μετανάστες που δεν καταβάλουν τα 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία! 


Η κυβέρνηση του μνημονίου ανακοίνωσε περικοπές κατά 60% (!!!) των δημόσιων δαπανών για την υγεία για την τριετία 2010-2013. Προετοιμάζει ένα εφιαλτικό μέλλον για τα δικαιώματα των ασθενών και των εργαζομένων στην υγεία με τα μέτρα που το μνημόνιο επιτάσσει και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει: 
   Α. Προετοιμάζει την απόλυτη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας
  • με τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων και τμημάτων στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια,
  • με την εφαρμογή του Καλλικράτη που «μεταφέρει» τα Κέντρα Υγείας στους Δήμους με αποτέλεσμα βαθιές ανατροπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού,
  • με το κλείσιμο των μονάδων του ΟΚΑΝΑ και τη μεταστέγασή τους στα νοσοκομεία,
  • με περαιτέρω υποβάθμιση των προγραμμάτων και των δομών πρόληψης και πρόνοιας,


Β. Υλοποιεί τη δρακόντεια εφαρμογή του νόμου για την «ολοήμερη λειτουργία» των νοσοκομείων, στο πλαίσιο του οποίου το κόστος για τις υπερωρίες του προσωπικού και των εφημεριών των γιατρών αλλά και για τις μελλοντικές προσλήψεις –μόνο επικουρικού προσωπικού– θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τα έσοδα του νοσοκομείου στα απογευματινά ιατρεία και όχι από την κρατική επιχορήγηση.
Το κόστος μεταφέρεται  από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών, όχι μόνο όσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία αλλά και λόγω των νέων συμβάσεων που θα υπογράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία με τα νοσοκομεία οι οποίες θα εξασφαλίζουν πολύ περιορισμένες παροχές περίθαλψης, ενώ παράλληλα θα πριμοδοτούν δραστικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας και ασφάλισης.

Γ. Σχεδιάζει να διαμορφώσει σύμφωνα με το μνημόνιο τα μισθολόγια των υγειονομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο νόμο οι εφημερίες από υπερωρίες μετατρέπονται σε επίδομα το οποίο κατόπιν θα επιχειρηθεί να ενσωματωθεί στο βασικό μισθό για να μειωθούν δραστικά οι συνολικές αποδοχές.

Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών και οι γενικές τους συνελεύσεις απορρίπτουν κατηγορηματικά το νέο νόμο και απαιτούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών, απρόσκοπτη χορήγηση των ρεπό μετά από γενική εφημερία, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας.
Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δώσει δείγματα ότι μπορούν να ξεπεράσουν την συνδικαλιστική γραφειοκρατία : με κοινές συνελεύσεις όλων των εργαζομένων και με την προσπάθεια για στήσιμο Επιτροπών Αγώνα. Τέτοιες προσπάθειες οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα από τα κάτω πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα για να μην περάσει νέα επίθεση περικοπών και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. 
Η Ελεύθερη Αττική διεκδικεί  μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό  της Αττικής
Την κρίση να πληρώσουν  αυτοί που την  δημιούργησαν
Κάτω  το μνημόνιο των τραπεζιτών και τα κυβερνητικά  αντεργατικά μέτρα
Να  πληρώσουν οι φαρμακοβιομήχανοι και οι προμηθευτές, όχι οι εργαζόμενοι. Να σταματήσει η υπερτιμολόγηση, η μίζα, η προμήθεια και η ρεμούλα. Διπλασιασμός των δαπανών για την υγεία.
Όχι στις απολύσεις των συμβασιούχων, όχι στην ανεργία.
Μόνιμη  και σταθερή δουλειά  με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβών  για όλους.
Όχι στα κλεισίματα και  τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και  τμημάτων και των δομών πρόληψης και πρόνοιας.
Μαζικές προσλήψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία όχι δαπάνες για εξοπλισμούς.

Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου  για την πρόληψη  και την αγωγή  υγείας του πληθυσμού.

Αθήνα, 29/9/2010