Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

επιστολή Α.Αλαβάνου προς τον πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ

Προς  τον Πρόεδρο του  Ε.Σ.Ρ.
κ. Λασκαρίδη
                                                Αθήνα, 27.10.2010


Κύριε Πρόεδρε,

Στις αυτοδιοικητικές  εκλογές στην περιφέρεια Αττικής, όπου ψηφίζει ο μισός σχεδόν εκλογικός  πληθυσμός της Ελλάδας, το ΕΣΡ  από φύλακας των ίσων όρων ανάμεσα  σε όλους τους νόμιμους συνδυασμούς, εξελίσσεται σε μέσο χειραγώγησης, επέμβασης και επηρεασμού των πολιτών. 
Με την Οδηγία σας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ουσιαστικά έχετε περιορίσει ασφυκτικά την παρουσίαση των εκλογικών προγραμμάτων φτάνοντας στο ασύλληπτο σημείο να επιτρέπετε μόνο μία παρουσίαση υποψηφίου περιφερειάρχη σε Ρ/Σ και δύο σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Την ίδια στιγμή που ουσιαστικά αποκλείετε τη συζήτηση μέσα από τα ΜΜΕ αποδεχθήκατε τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού για πάνω από δύο ώρες. Δεδομένου ότι από όλους τους αναλυτές η εκλογή στην περιφέρεια Αττικής θεωρείται ότι θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό, η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου θεωρήθηκε επίσης  από όλους άμεση παρέμβαση υπέρ του κ. Σγουρού, και σε βάρος όλων των Άλλων συνδυασμών, με τις ευλογίες του ΕΣΡ.  
Μετά τις  διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΕΣΡ, κατά τον σημερινό τύπο, αποφάσισε  να επιτρέψει τη διακαναλική συνέντευξη σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου. Με αυτόν  τον τρόπο για όσους συνδυασμούς έχουν τη στήριξη κοινοβουλευτικών κομμάτων λύνεται ενδεχομένως το πρόβλημα, συνεχίζονται όμως οι κραυγαλέες διακρίσεις σε βάρος των συνδυασμών που δεν έχουν τέτοια κάλυψη.


Με αυτό τον  τρόπο επίσης, αυθαίρετα και αντισυνταγματικά, το ΕΣΡ παραβιάζει την ισότητα ανάμεσα στους συνδυασμούς, παρεμβαίνει υπέρ του σημερινού καταστημένου πολιτικού συστήματος, στρέφεται ενάντια στους συνδυασμούς που επιχειρούν να το αλλάξουν. Λίγες μέρες μάλιστα μόνο πριν τις εκλογές, με δύο μη κομματικούς συνδυασμούς να φέρονται σύμφωνα με την κατά τεκμήριο έγκυρη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πρώτη και την τέταρτη θέση, η στάση αυτή του ΕΣΡ εκ των πραγμάτων τουλάχιστον ισοδυναμεί με εγχείρημα άμεσου επηρεασμού του αποτελέσματος στις περιφερειακές εκλογές στην Αττική και συγκεκριμένα στην επιλογή των δύο υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο. 
Προκαλεί  μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση η  στάση αυτή του ΕΣΡ, έχοντας υπόψη  την απόφαση της Ολομέλειας του  Συμβουλίου Επικρατείας, με πλειοψηφία μάλιστα 23 έναντι 2, στην υπόθεση του  κ. Μάνου, που έγινε γνωστή μόλις την προηγούμενη Παρασκευή. Το ΣτΕ θεώρησε αντισυνταγματικά τα προνόμια στην επικοινωνία στο «καρτέλ των κομμάτων», που είχαν και τότε νομιμοποιηθεί από το ΕΣΡ, όπως αναφέρονταν κατά τη συζήτηση του ΣτΕ, και ως παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας.  
Με βάση όλα  αυτά σας ζητώ να αποκαταστήσετε τη συνταγματική τάξη και να πάρετε όλα  τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση στη βάση της αρχής της ισότητας του συνδυασμού «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής – Ελεύθερη Αττική» καθώς και των άλλων δύο συνδυασμών που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική κάλυψη, με την εξασφάλιση ακριβώς των ίδιων δυνατοτήτων προβολής από τα ΜΜΕ και στη συγκεκριμένη περίπτωση με διακαναλική συνέντευξη.
 
Με εκτίμηση,
Αλέκος Αλαβάνος
Επικεφαλής  του Συνδυασμού
«Μέτωπο Αλληλεγγύης  και Ανατροπής – Ελεύθερη Αττική»