Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

χαιρετισμός της Νάντιας Βαλαβάνη στη συνέντευξη τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     
           
                  χαιρετισμός της Νάντιας Βαλαβάνη εκ μέρους του
Μετώπου Αλληλεγγυης και Ανατροπής ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ

                      

                     Στη συνέντευξη τύπου
της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού ΚΑΙ της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής
              για τη διάσωση του Υμηττού
                               

Η Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Νοτίων της «Ελεύθερης Αττικής», έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:  


«Λυπάμαι που για λόγους υγείας δε μπορώ να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Οι άνθρωποι που συγκροτούν την Ελεύθερη Αττική βρίσκονται όμως και αγωνίζονται πολλά χρόνια  μαζί σας, μαζί στα κινήματα πολιτών και μαζί με τους Δήμους της περιοχής στις κινητοποιήσεις που ματαίωσαν τα μέχρι σήμερα σχέδια των κυβερνήσεων εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα. Μαζί σας βρισκόμαστε ξανά πριν και μετά τις εκλογές μέσα απ’  το ψηφοδέλτιο και τις γραμμές της Περιφερειακής Κίνησης του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Κι αυτό είναι που έχει σημασία.
Αγαπητές  φίλες και φίλοι, 
Στο έδαφος του  πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού, του Φαληρικού Όρμου, της παραλίας του Σαρωνικού και του οικοσυστήματος του Υμηττού συγκρούονται δύο εξαιρετικά διακριτές αντιλήψεις για την πολιτική και για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας.
      Η μία είναι αυτή που, ακόμα περισσότερο  την περίοδο της κρίσης και  με εργαλείο το Μνημόνιο, επιχειρεί  να στραγγίσει και την τελευταία ικμάδα κοινωνικών πόρων που κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζόμενων σε μια βίαιη αναδιανεμητική πολιτική υπέρ των πλούσιων και πολύ πλούσιων, Ελλήνων και ξένων. 




Σήμερα «αγωνίζεται» να μας πείσει ότι σε εποχή προγραμματισμένης μεγάλης ανεργίας, επισφάλειας και φτώχειας ένα μητροπολιτικό πάρκο για τις ανάγκες ζωής και αναψυχής των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπέδιου σ’ επαφή με ανοικτές για όλους παραλίες στο Σαρωνικό, όσο οικονομική κι αν είναι η δημιουργία και η συντήρηση του (όπως απέδειξε και η πρόσφατη μελέτη του Πολυτεχνείου) αποτελεί  ανέφικτη και ασυγχώρητη πολυτέλεια: Όταν μέσω του real estate, του τζόγου και της θαλάσσιας αναψυχής για τους πλούσιους μπορεί να εξαργυρωθεί σε πρόσθετα έσοδα υπέρ των δανειστών. Με αντίστοιχη λογική αντιμετωπίζεται ο Φαληρικός Όρμος, ενώ το ευαίσθητο οικοσύστημα του Υμηττού, στο βαθμό που έχει διασωθεί από τους εμπρηστές, «αναγνωρίζεται» κυρίως ως συγκοινωνιακός κόμβος ταχείας προσπέλασης. Σε εποχή επαπειλούμενης ερημοποίησης της λεκάνης της Μεσογείου, θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα απ’  την τσιμεντοποίηση, και μάλιστα μέσα από διαδικασίες fast track, των ελάχιστων μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής. Ότι,  πολύ περισσότερο, ακόμα και εξαιρετικά φτηνές περιβαλλοντικές επεμβάσεις, ικανές να βελτιώσουν το μικροκλίμα και τις συνθήκες ζωής μας στο λεκανοπέδιο,  συνιστούν τεράστιο «βάρος» για μια πολιτεία σαν τη σημερινή: Που προχωρεί σαν οδοστρωτήρας σ΄ ένα μοναδικό στην ιστορία περιορισμό των οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων, ενώ δε διστάζει να θυσιάσει το λιγότερο μία γενιά νέων ανθρώπων. 
      Η άλλη αντίληψη είναι αυτή που μέσα από την ιστορία, στην Ελλάδα και  σε ολόκληρο τον κόσμο, οδήγησε στη  δημιουργία κοινωνιών που οι εργαζόμενοι τους διαθέτουν δικαιώματα που να τους επιτρέπουν να ελπίζουν, να προσβλέπουν, αλλά και να μάχονται,  όχι για ένα μέλλον επισφάλειας και υποτέλειας, αλλά για έναν άλλο, δραστικά καλύτερο και αξιοπρεπέστερο κόσμο. Η ίδια αντίληψη οδήγησε, με τη ριζοσπαστική αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της μπροστά, τους Δήμους και τους κατοίκους της περιοχής σε κινητοποιήσεις που μέχρι τώρα αχρήστευσαν όλες τις προηγούμενες λύσεις τύπου «Ελληνικό, Φαληρικός όρμος, παραλίες, Υμηττός = φιλέτα». Αυτή αντίληψη οδήγησε και στη δημιουργία και δράση της «Ελεύθερης Αττικής». Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης δεσμευόμαστε σήμερα ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υπάρξει το ευρύτερο και μαχητικότερο κίνημα για την απελευθέρωση ολόκληρου του χώρου και για να φύγει η κυβέρνηση του μνημόνιου και της αντίληψης για fast track ξεπούλημα του δημόσιου χώρου και της ζωής μας: Για Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πράσινου για όλους τους κατοίκους της Αττικής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη συνεχόμενη παραλία, για ελεύθερες παραλίες ανοικτές σε όλους στο Σαρωνικό, για την υπεράσπιση του Φαληρικού Όρμου και του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Υμηττού.» 
                                                                                             18.10.2010